HardwareKom godt i gang

Valg af hardware til Home Assistant

Et af de første spørgsmål, der melder sig, når man overvejer at gå i gang med Home Assistant (HA) er, hvilken hardware, der er bedst at vælge.

Det er helt forståeligt, da HA jo (heldigvis) kan installeres og køre på mange forskellige måder og platforme.

Jeg har derfor lavet en guide, der beskriver de forskellige hardware muligheder og de overvejelser, som kan begrunde valg af én løsning fremfor en anden.

BEMÆRK – PRISER OG TILGÆNGELIGHED
Dette indlæg er oprindeligt skrevet i slutningen af august 2022, men er opdateret i juli 2023 med aktuelle priser og tilgængelighed af de nævnte produkter.

Introduktion

HA er bygget til at skulle køre 24×7 og kræver derfor hardware, som er tændt hele tiden.

HA er utroligt fleksibelt og kan installeres og køres på mange forskellige måder og systemer, og valget af hardware er vigtigt for at få en stabil og velfungerende løsning.

Jeg vil i denne guide forsøge at give et overblik over flere forskellige hardware muligheder og de overvejelser, som kan begrunde valg af én løsning fremfor en anden.

Guiden er først og fremmest henvendt til nye brugere af HA, men kan også benyttes af dem, der evt. overvejer at skifte til ny hardware.

Guiden fokuserer kun på den hardware, som HA softwaren skal installeres på, og ikke andet hardware, som kan bruges sammen med HA, såsom Zigbee og Z-Wave sticks eller tablets og skærme til visning af dashboards mv.

Har du ikke mod på at læse hele guiden, kan du bruge dette beslutningstræ til at finde den bedste løsning til dine behov og ønsker:

Beslutningstræ for valg af hardware til at køre Home Assistant på

Du kan læse mere om om de enkelte løsninger i det næste afsnit.

Hardware til at køre Home Assistant

Raspberry Pi

Raspberry Pi (RPi) er serie af billige mini-computere, der er udviklet af en britisk velgørenhedsorganisation til brug for undervisningen i programmering af computere.

RPi findes i flere udgaver med forskellig hardware (CPU og RAM). De nyeste og kraftigste er RPi 4 Model B med har en quad core ARM CPU og enten 2, 4 eller 8 GB RAM.

Du får et board, hvor al hardware er samlet på og skal så skal du enten selv købe strømforsyning, lagringsmedie, case og evt. køling. Du kan også købe et startsæt med alle delene.

En RPi indeholder ikke en harddisk (HDD), men vil typisk gemme data på et SD-kort. Man kan dog også købe USB harddiske, som data kan gemmes på i stedet for eller et case, hvor der kan installeres en harddisk. SD-kort har en kortere levetid end harddiske, så der bør som minimum vælges et SD-kort af typen A1 eller A2, men en HDD løsning anbefales kraftig til en mere stabil og langsigtet løsning. Vær dog opmærksom på, at ikke alle harddisk løsninger er understøttet af HA, så vælg en løsning, som andre har haft held til at bruge sammen med HA, f.eks. en PNY Elite ekstern SSD.

PrisFra ca. 900 kr. for en startpakke med RPi4B board med 4 Gb RAM, 32 Gb SD-kort, case og strøm-forsyning. HDD løsning fås fra ca. 250 kr. ekstra
Fordele
  • Lavt strømforbrug
  • Kan fås mange forskellige steder både online og i elektronik butikker
  • Ulemper
  • RPi4 kan blive meget varm, så et case med køling er en god idé
  • RAM eller CPU kan ikke opgraderes efterfølgende
  • Home Assistant Yellow

    HA Yellow er en hardware løsning, der udviklet af teamet bag Home Assistant softwaren.

    Yellow er er bygget med et Raspberry Pi Compute Module 4, som den centrale del. Der findes flere varianter, men standard udgaven leveres med 2 Gb RAM og 16 Gb eMMC lager, hvor HA er installeret på ved leveringen.

    Yellow indeholder også en Zigbee radiochip, så kan integrere Zigbee udstyr uden at skal have en seperat Zigbee coordinator. Zigbee chippen understøtter Matter smart home connectivity standarden.

    Home Assistant Yellow indeholder også en M.2 port, så du kan tilslutte et NVMe SSD-drev for at udvide den tilgængelige plads.

    PrisFra ca. 1.700 kr. for pakken med CM4 modul, 2 GB RAM, 16 GB eMMC lager med HA pre-installeret, strømforsyning og case. SSD løsning fås fra ca. 250 kr. ekstra
    Fordele
  • Lavt strømforbrug
  • Indbygget Zigbee chip
  • Mange konfigurations- og udvidelsesmuligheder
  • Ulemper
  • Kan ikke opgraderes uden at skifte CM4 modul.
  • Home Assistant Blue eller anden ODROID

    Blue var navnet på samlet pakke med hardware baseret på et ODROID-N2+ board, strømforsyning, case med HA logo samt HA software pre-installeret på maskinen.

    BEMÆRK: Blue sælges ikke længere, men du kan købe en brugt eller købe en ODROID-N2+, som du selv installerer HA på.

    Blue har en ARM processor med 6 kerner, 4 GB DDR4 RAM og 128 GB eMMC lagerkapacitet.

    Blue er del kraftigere end en RPi4 og lagring sker som standard på indbygget eMMC hukommelse, som ikke

    Da løsningen har HA installeret ved leveringen, er den det tætteste du kommer på en færdig plug’n’play løsning. Jeg vil dog påstå, at hvis installationen af HA software virker, som en svær opgave, så er HA nok alligevel ikke den rigtige platform at kaste sig ud i.

    PrisCa. 2.500 kr. ved køb i Danmark eller Sverige. Kan findes til ca. 1.500 kr. og opefter brugt.
    Fordele
  • Har HA installeret ved leveringen, så man hurtigt kommer i gang
  • Har indbygget 128 GB eMMC til lagring af data i stedet for SD-kort
  • Ulemper
  • Kan kun fås i udvalgte online butikker og er ofte udsolgt
  • Fås kun med 4 GB RAM og RAM samt CPU kan ikke opgraderes efterfølgende
  • Intel NUC eller tilsvarende mini-computer

    Intel NUC (Next Unit Computing) er Intel’s bud på en mini-computer, der naturligvis anvender Intel’s egne CPU’ere.

    Der findes dog også andre mini PC’ere, der anvender enten Intel eller AMD chips og ofte skal man selv købe om montere RAM og harddisk, hvilket giver mulighed for at vælge mærke og størrelse efter behov.

    Uanset hvilken model, der vælges, vil den have større processor kraft end en RPi og vil derfor være bedre til mere krævende brug. Til de flestes brug vil den måske være overkill, men har du planer om at integrere med overvågningsvideo og evt. lege med objekt- og ansigtsgenkendelse (f.eks. MotionEye, Frigate, DeepStack, Double Take mv.), så får du brug for en kraftig CPU.

    PrisFra ca. 1.200 kr. og opefter (pris for Intel NUC7 med 8 Gb RAM og 120 Gb SSD). Kan købes brugt til omkring 500 kr.
    Fordele
  • Data gemmes på harddisk i stedet for SD-kort
  • RAM og HDD kan udskiftes / opgraderes
  • Ulemper
  • Mange forskellige leverandører og løsninger, som gør det svært at vurdere om HA er understøttet
  • Leveres ofte som kit, hvor du selv skal købe og montere RAM og HDD.
  • Windows eller MAC PC

    Der er flere muligheder for at køre HA på, hvis du allerede har en PC eller bærbar.

    Det kan være en god måde at komme i gang med HA uden at du skal købe nyt udstyr.

    Du kan starte med at installere HA som en virtuelt maskine eller i Docker, så du også kan bruge din maskine til andet. Men, hvis du er seriøs med HA, skal du før eller siden have en dedikeret maskine, der kan være tændt hele tiden.

    Det vil du godt kunne gøre på en brugt PC eller bærbar, enten ved at installere HA OS direkte på maskinen, som en virtuelt maskine eller ved at installere f.eks. Debian og derefter HA på den. Du skal dog være opmærksom på, at strømforbruget ofte vil være en del højere end på en RPi eller mini-PC.

    Til gengæld har du på en laptop et batteri, der kan fungere som backup, hvis du har strømafbrydelse. Det kan være en fordel, hvis du bruger HA som alarm-system.

    Pris0 kr., hvis du allerede har noget brugt udstyr
    Fordele
  • Kræver ikke investering i ny hardware
  • En laptop har indbygget batteri, som HA kører videre ved strømafbrydelse
  • Ulemper
  • Strømforbruget vil ofte være del højere end på en RPi eller mini-computer
  • HA er ikke tilgængelig, når PC eller Mac skal opdateres med ny software
  • NAS

    Hvis du allerede har en NAS, kan du evt. køre HA på den. Afhængigt af mærke og model kan du enten køre HA i Docker eller som en virtuel maskine (VM).

    Det er dog ikke alle NAS systemer, der er understøttet af HA, og du skal også være sikker på, at du har tilstrækkelig RAM i din NAS til at køre HA.

    Pris0 kr., hvis du allerede har allerede har en NAS
    Fordele
  • Kræver ikke investering i ny hardware
  • En NAS er bygget til at køre døgnet rundt
  • Ulemper
  • HA er ikke tilgængelig, når NAS skal opdateres med ny software
  • Det er ikke alle installationstyper, der er understøttet af alle typer af NAS
  • Konklusion: Hvad skal du så vælge?

    Som det fremgår ovenfor, så er der mange muligheder for at køre HA på forskellig hardware.

    Men hvad er så den bedste løsning?

    Spørgsmålet er rigtigt svært at svare entydigt på, da det afhænger af en række forskellige individuelle faktorer. Det er også derfor, at der ikke findes anbefalinger til hardware på HA’s hjemmeside.

    Krav til performance

    Generelt bør al hardware skaleres efter de konkrete behov for performance.

    En RPi4 med 4 Gb RAM være rigeligt til langt de flestes brug af HA.

    Der findes dog flere addons i HA, som kræver en del RAM, så hvis du har planer om at bruge en eller flere af disse, kan det være en god idé at gå efter en løsning med 8 Gb RAM eller med mulighed for at opgradere RAM, hvis behovet opstår.

    Eksempler på addons, der sluger en del RAM, er Studio Code Server, MariaDB, InfluxDB og Grafana.

    Hvis du samtidig har planer om at integrere overvågningsvideo og evt. lege med objekt- og ansigtsgenkendelse (f.eks. MotionEye, Frigate, DeepStack, Double Take mv.), så bør du overveje en løsning med en kraftig CPU eller alternativt en Google Coral USB Accelerator, som kan hjælpe med billedbehandlingen.

    Pris

    De færreste har et ubegrænset beløb at købe smart home udstyr for, så derfor har prisen naturligvis også en stor betydning for de fleste.

    Det billigste er helt klart at genbruge eksisterende udstyr, f.eks. en NAS eller en brugt bærbar. Der er gode muligheder for at genbruge hardware, da HA kan installeres og køres på meget forskelligt it-udstyr.

    Skal du investere i ny hardware, er en RPi klart den billigste løsning, men en mulighed kan også være at gå efter en brugt maskine. Man kan købe brugte mini-PC’ere til omkring 1.000 kr. enten i privat salg eller hos firmaer, der sælger brugt it-udstyr.

    Strømforbrug

    Af hensyn til klimapåvirkningen og de løbende driftsomkostninger bør man også have strømforbruget med i sine overvejelser, da maskinen jo kommer til at køre døgnet rundt hele året.

    En RPi bruger mindst strøm af de nævnte løsninger, men der er ikke den store forskel, hvis man vælger en kraftigere mini-PC, da den jo sjældent vil køre med fuld kraft. Vælger du derimod at køre på en ældre stationær PC, vil strømforbruget helt klart være meget større.

    Du kan sammenligne strømforbruget på forskelligt hardware på The Power Consumption Database og derefter beregne din årlige elpris på strøm.dk.

    Gode råd

    Afslutningsvis er her lige et par gode råd til, hvordan du kan vælge den rigtige hardware løsning for dig:

    • Hvis du aldrig har prøvet HA før, så start med at køre HA på en eksisterende maskine indtil du finder ud af, om softwaren opfylder dine behov og ønsker til Smart Home automatiseringer
    • Når du er klar til at investere i en mere permanent løsning, så gå efter en dedikeret løsning og fastsæt et max budget
    • Brug denne guide til at finde den løsning, der passer bedst til dine behov og budget
    • Overvej at købe brugt i stedet for nyt – så får du mere for pengene

    Er du stadig i tvivl? Så gå med det sikre valg – En RPi4.

    Næsten 40% af de aktive HA installationer kører på en RPi4 og 57% i alt kører på en RPi, jf. nedenstående statistik fra December 2021:

    Næstflest installationer (33%) kører på en virtuel maskine, der i princippet kan køre på alt fra en NAS, laptop til en mini-PC mv.

    Hvad gør jeg, hvis jeg har valgt forkert?

    Hvis du på et tidspunkt finder ud af, at din hardware ikke længere matcher dine behov, er det heldigvis ikke den store opgave at flytte HA til ny hardware.

    Du vil ofte kunne nøjes med at installere en ny HA på din nye hardware og derefter indlæse en sikkerhedskopi af din eksisterende konfiguration og data.

    Det kan klares på omkring 30 minutter med lidt forberedelse og planlægning.

    Hvor nyttigt var dette indlæg?

    Gennemsnitlig bedømmelse 5 / 5. Bedømmelser: 11

    Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme dette indlæg.

    Jeg beklager, at dette indlæg ikke var nyttigt for dig!

    Hvordan kan indlægget forbedres?

    2 thoughts on “Valg af hardware til Home Assistant

    • En virkelig værdifuld artikel for sådan en privatperson som mig som må indse at den lille løsning med IKEA Trådfri og/eller Hue ikke er tilstrækkelig længere.

      Besvar
    • Tak for en god artikel. Jeg overvejer at gå yellow vejen, men ved ikke om den er for lille.
      Jeg vil gerne køre HA, node red og Scrypted. Jeg har 22 hue enheder og kører energi oversigt (fra din manual). Jeg har 4 stk. 4 k UniFi kameraer og en ringeklokke, som jeg gerne vil have i HomeKit. Vil en yellow være kraft nok der?

      Besvar

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *