DashboardKom godt i gang

Sådan bygger du det perfekte dashboard – DEL 1

Jeg beskriver i denne guide, hvordan man bygger det perfekte dashboard i Home Assistant (HA).

Dette er del 1 af guiden, hvor jeg beskriver de hovedprincipper, som jeg har valgt at designe mit dashboard efter. Den anden del af guiden vil give inspiration til, hvordan et dashboard efterfølgende kan bygges i HA.

Guiden er skrevet ud fra mine egne erfaringer med HA. Hvad, der fungerer for mig, er ikke nødvendigvis den rigtige løsning for andre. Derfor er det måske også misvisende at tale om ét perfekt dashboard. Vi har alle forskellige behov og ønsker til brugen af HA.

Endvidere vil vores behov ændres over tid, når flere enheder integreres i HA. Og i takt med at mulighederne og funktionaliteten i HA løbende forbedres.

Jeg vil forsøge at beskrive mine overvejelser og komme med eksempler på min brug af dashboard. Det kan forhåbentligt inspirere dig til at lave dit helt egen (næsten) perfekte dashboard.

Introduktion

Inden du går i gang med at kodningen af dit dashboard, bør du overveje hvordan og til hvad du ønsker at bruge dit dashboard. Det kan du gøre ved at besvare følgende overordnede spørgsmål:

  • Hvilken information og funktionalitet skal være tilgængelige på dit dashboard?
  • Hvordan og på hvilke enheder (laptop, tablet, mobil) skal dit dashboard bruges?

#1 Fokus på de primære behov

Et dashboard bør fokusere på de informationer og den funktionalitet, som man oftest har behov for. Personligt forsøger jeg at automatisere så meget som muligt. Et smart hjem er først rigtigt smart, når det ikke kræver involvering af husets beboere (og evt. gæster). Automatiseringer bør selv tænde lys, åbne vinduer eller holde øje med status på temperatur, åbne døre og vinduer. 

Jeg foretrækker også at bruge stemmestyring til at styre mine smart enheder. Desuden bruger jeg actionable notifikationer på mobiltelefoner til at styre forskellige smart enheder, hvor brugen ikke umiddelbart kan automatiseres.

Derfor bliver mit primære dashboard mest brugt til at vise informationer og i mindre grad til styring af smart enheder.

Prioriter indhold

Du bør starte med at lave en liste over de informationer og den funktionalitet, som skal være tilgængelig på dit dashboard. Derefter kan du sortere listen efter, hvor ofte du benytter dig af den pågældende information og funktionalitet. Funktionalitet, som du bruger ofte bør enten vises på hovedsiden af dit dashboard. Alternativt skal den være tilgængelig via få klik. Omvendt kan informationer og funktionalitet, der ikke anvendes ofte, godt kan kræve flere klik at finde frem til.

Lav en skitse

Nu kan du lave en skitse over hvordan de forskellige informationer og funktionalitet skal præsenteres på dit dashboard, både på hovedsiden og evt. undersider. Start med at opdele skærmen i forskellige felter, som er reserveret til funktionalitet eller informationer af samme type.

Husk at de fleste af os instinktivt læser fra toppen og fra højre mod venstre. Den vigtigste funktionalitet bør derfor placeres i venstre side og toppen af skærmen.

Du kan bruge forskellige online værktøjer til at lave en skitse / mockups, men du kommer også langt med et stykke papir og en blyant eller et tegneprogram:

Eksempel på skitse af dashboard

Søg endelig inspiration hos andre HA brugere, men husk at tilpasse dashboardet til netop dine behov. Tænk også over, hvordan dit dashboard kan udvides på et senere tidspunkt, hvis du tilføjer flere enheder eller ny funktionalitet i din HA installation.

Her er et par eksempler til inspiration på opbygning af (avancerede) dashboards:

#2 Tilpas dit dashboard til et specifikt brugsscenarie

Dit dashboard bør tilpasses til det påtænkte brugscenarie, herunder om dashboardet skal betjenes fra en fastmonteret skærm i et specifikt rum eller fra en mobiltelefon, som du har med på farten. 

Tilpas layout og indhold til de enkelte enheder

Det vil f.eks. ofte være forskellige informationer og funktionalitet, som du bruger på en tablet, der hænger fast i køkkenet end på en mobiltelefon. F.eks. bruger jeg HA som universel fjernbetjening til TV, receiver, AppleTV, Sonos mv. på min mobiltelefon, men den funktionalitet har jeg ikke behov på min tablet i køkkenet, hvor der i stedet mere er behov for at se dagens madplan, opskrifter og en indkøbsliste.

Ofte vil man behov for at lave flere forskellige dashboards (eller undersider i samme dashboard), der er tilpasset den enkelte enhed og evt. placering af fastmonterede skærme.

Du bør også overveje at tilpasse dit dashboard til skærmopløsningen på den primære enhed, som det skal benyttes på, da skærmopløsningen har betydning for, hvor meget, der kan vises på en side uden at man skal scrolle. Al information og funktionalitet bør være tilgængelig uden at skulle scrolle ned på siden – i hvert fald på hovedsiden.

#3 Keep it simple

Som nævnt i princip #1 bør dit dashboard tilpasses dit primære behov for funktionalitet og informationer. 

Begræns indhold

Less is more og det bliver hurtigt uoverskueligt, hvis dit dashboard indeholder mange detaljer. Så lad være med vise for mange informationer og funktionalitet på hovedsiden, men lav undersider, som indeholder yderligere detaljer. Der er f.eks. ofte ikke grund til at vise en fuld kalender med aftaler for hele ugen, hvis du kan nøjes med at vise dagens aftale og så have mulighed for at få vist den fulde kalender ved at trykke på dagens aftale.

Farvevalg

Undlad at bruge mange forskellige farver på skærmen. Brug i stedet udvalgte farver til at fremhæve informationer, der kræver særlig opmærksomhed, f.eks. døre/vinduer, der åbne, post i postkassen, tid til tømning af skraldespande mv.

Begræns brugen af brugerudviklede komponenter

En af de helt store fordele ved HA er det aktive brugermiljø, der bl.a. udvikler en masse lækre udvidelser, såsom customcards, der kan bruges til at forbedre dit dashboard.

Desværre sker det indimellem, at en udvikler ikke længere vedligeholder sin løsning, og at den derfor holder op med at virke, når nye versioner af HA frigives. Derfor bør du overveje at begrænse brugen af brugerudviklede komponenter og primært vælge de komponenter, som har en aktiv udvikler, der løbende frigiver fejlrettelser og forbedringer. 

#4 Gør det intelligent

HA giver næsten uanede mulighed for at starte forskellige automatiseringer til at reagere på bestemte hændelser for intelligent styring af dine smart enheder. Og på samme måde bør du overveje at gøre dit dashboard intelligent, så det reagerer på forskellige hændelser.

Dynamisk indhold

Der er mange forskellige muligheder for at tilpasse indholdet af dit dashboard:

  • Vis kun status på enheder, som kræver særlig fokus. F.eks. giver det mere mening kun at vise enheder med lavt batteriniveau end batteristatus for alle enheder. Alternativt kan du helt droppe visningen og så lave en automatiseringer, der sender dig en notifikation, når et batteri er lavt.
  • Tilpas indhold til bestemte tidspunkter. F.eks. er der jo ikke behov for status på robotplæneklipperen om vinteren, ligesom dagens madplan jo kun er interessant indtil aftensmaden er spist.
  • Reager på bestemte hændelser. Vis f.eks. automatisk video fra overvågningskamera i et popup vindue, når der registreres bevægelse eller hvis det ringer på døren
  • Fremhæv vigtige elementer med farver. Brug f.eks. en rød baggrundsfarve på elementer, der kræver fokus, f.eks. åbne døre eller elpriser, der er høje. Overvej også om farvetema automatisk skal skiftes, når det bliver mørkt, så skærmen ikke lyser så meget op.

Næste skridt

Når du har lavet en skitse og overvejet ovenstående design-principper, er næste skridt at bygge dit dashboard.

Det kigger vi på i næste del af guiden. Her vil jeg give eksempler på, hvordan jeg har bygget strukturen og de enkelte dele af mit dashboard. Det kan måske inspirere dit til at bygge dit eget helt perfekte dashboard

Hvor nyttigt var dette indlæg?

Gennemsnitlig bedømmelse 3 / 5. Bedømmelser: 2

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme dette indlæg.

Jeg beklager, at dette indlæg ikke var nyttigt for dig!

Hvordan kan indlægget forbedres?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *